Με χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης, η ΔΥΠΑ προχωρά στην υλοποίηση μιας καινοτόμου δράσης, που συνδυάζει την κατάρτιση ανέργων με την επιδοτούμενη απασχόλησή τους σε νέες θέσεις εργασίας. Ο διττός στόχος είναι αφενός η αναβάθμιση των δεξιοτήτων, με σχετική πιστοποίηση από ανεξάρτητο φορέα, ώστε να προετοιμαστούν για εργασία σε τομείς υψηλής ζήτησης και αιχμής και, αφετέρου, η προώθησή τους σε θέσεις εξάμηνης πλήρους απασχόλησης για την απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας στις νέες δεξιότητες που μόλις απέκτησαν. Το έργο αφορά 15.000 ανέργους ηλικίας 25-45 ετών, μέσω επιταγών κατάρτισης (training vouchers) 80 ωρών, με έμφαση στην ανάπτυξη πράσινων και ψηφιακών δεξιοτήτων. Όσοι ολοκληρώσουν και λάβουν πιστοποίηση θα δικαιούνται εκπαιδευτικό επίδομα έως 400 ευρώ, δηλαδή 5 ευρώ ανά ώρα.

Μετά την κατάρτιση θα ακολουθεί πρόγραμμα επιδοτούμενης εξάμηνης απασχόλησης σε επιχειρήσεις, προκειμένου να εφαρμόσουν και να εξασκήσουν τις νέες δεξιότητες και γνώσεις τους, με τη ΔΥΠΑ να καλύπτει:

  • Το 100% του μισθού και των εισφορών για την πρόσληψη ανέργων ηλικίας 25-30 ετών (έως 6.132 ευρώ ανά θέση εργασίας)
  • Το 80% για την πρόσληψη ανέργων ηλικίας 31-45 ετών (έως 4.906 ευρώ ανά θέση εργασίας)

Παρεχόμενες Υπηρεσίες


Οι υπηρεσίες που παρέχονται στο πλαίσιο του νέου έργου περιλαμβάνουν:

α) Πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης ανέργων εγγεγραμμένων στη Δ.ΥΠ.Α. διάρκειας 80 ωρών που οδηγεί σε απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων σε θεματικά αντικείμενα υψηλής ζήτησης στην αγορά εργασίας, σύμφωνα με τις προτεραιότητες της δράσης για την ανάπτυξη δεξιοτήτων του πληθυσμού, προκειμένου να ανταποκρίνεται στους στόχους της προτεινόμενης μεταρρύθμισης του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “Ελλάδα 2.0”.

β) Πιστοποίηση των γνώσεων, ικανοτήτων και δεξιοτήτων που θα αποκτηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος κατάρτισης.

γ) Επιδοτούμενη 6μηνη απασχόληση σε επιχειρήσεις, με την δέσμευση επιπλέον 2μηνης εργασίας.

Προγράμματα Κατάρτισης


Η υλοποίηση των προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης θα πραγματοποιηθεί με την εφαρμογή μεθόδων μεικτής μάθησης (blended learning), δηλαδή, με δια ζώσης και εξ αποστάσεως σύγχρονη και ασύγχρονη εκπαίδευση, η οποία θα οδηγεί σε πιστοποίηση των αποκτηθεισών γνώσεων και δεξιοτήτων.

Για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, χρησιμοποιείται ειδική ψηφιακή πλατφόρμα μάθησης, ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό κατάλληλα προσαρμοσμένο στη μέθοδο αυτή και κατάλληλες διαδικασίες αξιολόγησης και παρακολούθησης των εκπαιδευομένων που εφαρμόζει το κάθε Κ.Ε.Δι.Βι.Μ. των Α.Ε.Ι. ή αδειοδοτημένο Κ.Δ.Β.Μ. Ο τύπος αυτός της εκπαίδευσης αποτελεί ευέλικτη μορφή επιμόρφωσης, καθώς δεν υφίσταται περιορισμός χρόνου και τόπου. Βασίζεται στις αρχές της ανοικτής εκπαίδευσης και εξυπηρετεί τις ανάγκες της εξατομικευμένης μάθησης. Επιπλέον, εξασφαλίζεται η εξοικείωση των καταρτιζόμενων με τα σύγχρονα και ασύγχρονα εργαλεία ηλεκτρονικής μάθησης. Παράλληλα, η δια ζώσης εκπαίδευση, διασφαλίζει την αμεσότητα στη διδασκαλία μέσω της ταυτόχρονης παρουσίας σε αίθουσα διδάσκοντα και καταρτιζόμενων και ενισχύει την εμπειρία της μάθησης.

Ο προϋπολογισμός του έργου αποτελεί 100% δημόσια δαπάνη και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0.

Δηλώστε συμμετοχή

Θα τηρηθεί  ΑΥΣΤΗΡΗ ΣΕΙΡΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ λόγω αυξημένου ενδιαφέροντος και λόγω περιορισμένων θέσεων εξαιτίας του μικρού αριθμού των ωφελούμενων.

Επίσημος ιστότοπος δράσης: https://www.voucher.gov.gr/

Εκδήλωσε το ενδιαφέρον σου και θα έρθουμε άμεσα σε επικοινωνία μαζί σου.