Ο ΟΑΕΔ, όπως έκανε γνωστό η Διοικήτρια κ.Καραμεσίνη, πολύ σύντομα θα παρουσιάσει προγράμματα για νέους και νέες ηλικίας μεταξύ 18 και 29 ετών, που θα αφορούν 10.000 προσλήψεις πανελλαδικά, τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στον κοινωνικό οικονομικό τομέα, αλλά και νέα προγράμματα για τους αυτοαπασχολούμενους, που θα επιχορηγηθούν για να ξεκινήσουν νέα δική τους επιχείρηση.

Σχετικά με το πολύ- αναμενόμενο πρόγραμμα για τους νέους αυτοαπασχολούμενους επιχειρηματίες αφορά 5.000 επιχορηγήσεις και, σύμφωνα με τη διοικητή του ΟΑΕΔ, είναι θέμα χρόνου η υπογραφή της ΚΥΑ (Κοινής Υπουργικής Απόφασης). Ποια είναι όμως τα προγράμματα εργασίας που θα προκηρυχθούν το επόμενο διάστημα από τον ΟΑΕΔ.

Πρόγραμμα για νέους 18 – 29 ετών: Θα αφορά συνολικά 15.000 ωφελούμενους. Από την ΚΥΑ που θα προκύψει, ο ΟΑΕΔ θα έχει το δικαίωμα να «σπάσει» το πρόγραμμα σε δύο φάσεις, με δύο διαφορετικές δημόσιες προσκλήσεις για 10.000 και 5.000 ωφελούμενους, αντίστοιχα. Το πρόγραμμα θα παρέχει επιχορήγηση στο 50% του μισθολογικού και του μη μισθολογικού κόστους για κάθε θέση εργασίας. Η χρονική διάρκεια του προγράμματος είναι 12 μήνες, συν ένα τρίμηνο η δέσμευση του εργοδότη να διατηρήσει τον ωφελούμενο, στην ίδια θέση. Από το σύνολο των ωφελούμενων που θα προκύψουν, οι 10.000 θα πρέπει να είναι πτυχιούχοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Αυτή είναι η καινοτομία του συγκεκριμένου προγράμματος.

 Πρόγραμμα ολοκληρωμένης παρέμβασης για νέους 18 – 29 ετών: Απευθύνεται σε όσους έχουν απολυτήριο γυμνασίου ή απολυτήριο γενικού λυκείου. Εκτιμάται ότι θα προκύψουν έως 4.500 ωφελούμενοι και πρόκειται για πρόγραμμα που θα λειτουργήσει πιλοτικά. Αφορά απασχόληση και κατάρτιση και απευθύνεται σε θέσεις εργασίας για επαγγέλματα που δεν χρειάζονται πτυχίο. Ήδη μέσα από τον μηχανισμό διάγνωσης αναγκών για την αγορά εργασίας, έχουν βρεθεί δέκα τέτοια επαγγέλματα, τόσο σε τεχνικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο παροχής υπηρεσιών. Θα παρέχει 12 μήνες απασχόληση και παράταση για άλλους έξι μήνες, όπου θα γίνεται η απαραίτητη κατάρτιση. Με την ολοκλήρωση του προγράμματος, θα παρέχεται στον ωφελούμενο πιστοποίηση δεξιοτήτων.

Πρόγραμμα για τη νεανική επιχειρηματικότητα, 18 – 29 ετών: Αφορά ανέργους, οι οποίοι θα υποβάλλουν στον ΟΑΕΔ την επιχειρηματική τους ιδέα και θα στηριχθούν οικονομικά για να την υλοποιήσουν. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, θα υπάρξει διαδικασία διαγωνισμού, για το ποια εταιρία θα αναλάβει στο σκέλος της υποστήριξης των ανέργων αυτών, για να διαπιστώνεται σε όλες τις φάσεις η πρόοδος στην επιχείρησή τους. Θα προηγηθεί βέβαια το σκέλος των ομαδικών σεμιναρίων που θα πραγματοποιηθεί από 300 συμβούλους του ΟΑΕΔ, έτσι ώστε να στηριχθεί αυτό το μοντέλο συμβουλευτικής επιχειρηματικότητας.

 Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα χρηματοδότησης θα έχουν όλοι οι εγγεγραμμένοι νέοι στο Μητρώο του ΟΑΕΔ, συμπεριλαμβανομένων όλων όσοι συμμετείχαν στο πιλοτικό πρόγραμμα υποστήριξης επιχειρηματικών σχεδίων. 5000 άνεργοι θα επιλεγούν μέσω πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος και θα παρακολουθήσουν ένα πενθήμερο σεμινάριο Συμβουλευτικής Ανάληψης Επιχειρηματικών Πρωτοβουλιών. Το σεμινάριο θα υλοποιηθεί από τους Εργασιακούς Συμβούλους του ΟΑΕΔ, οι οποίοι θα εκπαιδεύουν τους άνεργους νέους στη χρήση της ηλεκτρονικής εφαρμογής. Μετά το πέρας του σεμιναρίου, οι 5.000 ωφελούμενοι θα υποβάλλουν τις επιχειρηματικές τους ιδέες στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Οι επιχειρηματικές ιδέες θα αξιολογηθούν ως προς την ωριμότητά τους με βάση διαμορφωμένα κριτήρια και θα επιλεγούν οι 3.000 πιο ώριμες ιδέες

Οι 3.000 ωφελούμενοι θα καθοδηγηθούν και θα υποστηριχθούν από καθοδηγητές (coaches) ώστε να ετοιμάσουν και να υποβάλουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα τα τελικά επιχειρηματικά τους σχέδια
Μετά την ολοκλήρωση του έργου θα ακολουθήσει πρόγραμμα επιχορήγησης ανέργων νέων ηλικίας 18-29 ετών, που θα χρηματοδοτηθούν για να ανοίξουν τη δική τους επιχείρηση

Θα επιδοτηθούν συνολικά 2.500 άνεργοι νέοι ηλικίας 18-29 ετών, με ποσά μεταξύ των 15.000 και 20.000 ευρώ

Προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας: Στόχος είναι για φέτος από τα προγράμματα αυτά, να προκύψουν αθροιστικά, έως 45.000 ωφελούμενοι. Ήδη εκδόθηκε η απόφαση που περιλαμβάνει την προκήρυξη για τις προσλήψεις μέσω της κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ, στο Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις για την αντιπυρική προστασία των δασικών οικοσυστημάτων της χώρας.

Η ΚΥΑ ορίζει την τοποθέτηση ανέργων για εργασία διάρκειας οκτώ μηνών που θα αφορά την προστασία των δασών. Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας θα υπάρξουν έως 5.066 ωφελούμενοι, που θα τοποθετηθούν σε συγκεκριμένες θέσεις ανά την επικράτεια, κοντά σε δασικές περιοχές.

Θα υπάρχει διαδικασία μοριοδότησης, από την οποία θα προκύπτουν οι τελικοί ωφελούμενοι, μέσα από το μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ. Η δράση έχει συνολικό κόστος 33 εκατ. ευρώ.

Οι άνεργοι θα πρέπει να υποβάλλουν ηλεκτρονική αίτηση για να ενταχθούν στη λίστα επιλογής δικαιούχων.

Οι ωφελούμενοι ηλικίας άνω των 25 ετών θα λάβουν ως αμοιβή έως 495,25 ευρώ το μήνα. Αντίστοιχα, οι ωφελούμενοι ηλικίας έως 25 ετών θα λάβουν αμοιβή έως 431,75 ευρώ.

δείτε εδώ τις λεπτομέρειες για την νέα κοινωφελή εργασία.

πηγή: www.dikaiologitika.gr